Peru’ya ayak basmadan önce Ceviche adını bile duymamıştım, bu güzel yemeğin varlığından haberdar bile değildim. Benim gibi midesine düşkün bir gezgin için pek rastlanır bir şey değildir bu. Normal hayatımda İstanbul’da farklı ülke ve yöre mutfaklarını araştırır, elimden geldiğince gider ve değişik yemeklerinden yerim. Peru’ya gitmeden önce geniş bir mutfağı olduğunu bilmiyordum. Peru’da çeşit çeşit güzel tatlar var, hepsini tatmak için vaktimiz olmadı fakat benim favori yemeğim ise Ceviche oldu.
Ceviche en basit anlatımıyla marine edilmiş taze çiğ balık. Bazılarınız “ben çiğ balık sevmem, yemem.” diyordur eminim. Bence pek ön yargılı olmayın. Peru’da Ceviche yeme fırsatınız olursa mutlaka deneyin. Kökeni Granadalı Magribi kadınlara kadar dayanan bu lezzetli yemek Latin Amerika’nın sahil kesimlerinin birçok yerinde karşınıza çıkar. Tabii ki her ülke Ceviche’yi farklı bir dokunuş katarak hazırlamaktadır.
Taze çiğ balık asıl olarak limon ya da lime suyunda marine edilir ve acı biberlerle tatlandırılır. Terbiyeye ek olarak doğranmış kuru soğan, tuz ve kişniş de eklenir. Ceviche tatlı patates, marul, mısır, avakado, yeşil muz ile servis edilir. Bu yemek ısı ile pişen bir yemek olmadığından özellikle taze balıktan yapılması gerekiyor.
Lima’da yaşayan arkadaşım sayesinde Lima hatta Peru’daki en iyi Ceviche’yi Bam Bam restoranda yedik. Buraya bir restoran demek zor. Daha çok açık bir mutfak gibi. Yıllardan beri Ceviche yapan fakat son yıllarda televizyonlarda düzenlenen yemek yarışmalarından birinde finale kalan ünlü şef tezgahında Ceviche'leri hazırlarken müşteriler de etrafındaki taburelerde hem yemeklerinin hazırlanışını izliyor hem de karınlarını doyuruyorlar. Talep ve müdavimi o kadar fazla ki etrafında onlarca küçük masa ve tabure konulmuş. Herkes burada yemek yiyebilmek için saatlerce bekliyor.
Lima’da pazar öğlen yemekleri bizim pazar kahvaltımıza eşdeğer. Herkes öğlen yemeğini ailece bir yerlerde yiyor. Hem bundan dolayı hem bu ünlü şefin lezzetli yemeklerini yemek için uzun kuyruklar olduğundan Bam Bam’da masa bulmak için bir saat bekledik. Verdiğimiz siparişler için beklerken buna değecek mi diye düşünmedik değil. Malum sıcakta aç karna beklemek pek eğlenceli olmuyor. Neyse ki masamıza atıştırmalık muz cipsi ve mısır getirdiler de onlarla biraz açlığımızı yatıştırdık. Tabii siparişlerimizi beklerken de haldeki bizim ülkemizde yetişmeyen değişik meyve, sebze ve değişik yemek satan tezgahları gezdik.
Burada yemeklerin porsiyonları gayet büyük ve doyurucu. Mesela yan masamıza kocaman bir balık geldi. Masadaki üç kadın "bu balığı nasıl yiyeceğiz?" der gibi birbirlerine hayretle baktılar. Tabii biz de aç kediler gibi onların ağız sulandıran kocaman balıklarına bakıp atıştırmalık mısırlarla açlığımızı bastırmaya çalıştık.
Sonunda siparişlerimiz geldi ve muradımıza erdik. Gerçekten beklediğimize değmişti. Hem porsiyonların büyüklüğü hem lezzeti açışından her şey muhteşemdi. Büyük kase içinde gelen Ceviche gerçekten çok havalı ve çok doyurucu bir yemek. Yemeğin yanında İnkalar zamanından beri gelenekselleşen Chicha Morada'yı içmenizi tavsiye ederim. Chicha Morada mor mısırdan yapılıyor. Mor mısırı ananas ile kaynatıyorlar. Soğuduktan sonra içine karanfil, şeker ve tarçın ekleyip tatlandırıyorlar. Ben karanfil ve tarçın seven biri olarak bu içeceği çok beğendim.
Bam Bam y Sus Conchas Negras
En tavsiye edileni: Ceviche con Conchas Negras.
Adres: Jr. Huáscar & Pj. Santa Rita, Surquillo-Surquillo pazarının sağ arka tarafında
Websiteleri yok ama facebook sayfalarından ulaşabilirsiniz. http://on.fb.me/1KWrXQk
Herkese bol lezzetli geziler
Senem Tongar
www.uzunincebiryoldayim.com