Dünyayı hiç dolaşmamış insan, en güzel yemekleri sadece annesinin yaptığını sanar.” der cesur bir Kenya atasözü. Annelerimiz duymasın ama bugün, bu atasözünü doğru çıkaracak yemeklerden örnek vermek üzere sizlere sunuyoruz...

Basitçe balıklı salata olarak tabir edebileceğimiz bu yemek, pişmiş balık değil de çiğ balık içeriyor. Salatanın içine ne koyulacağı ise tamamen size kalmış. Servis edilen yerlerde de zaten farklı seçenekler sunuluyor. En çok haşlanmış pirinç üzerine servis edilen versiyonu tercih ediliyor.

Siyah kuru fasulyenin, kırmızı et ve baharatlarla senfonisinden ortaya çıkan Feijoada, Brezilya’nın en ünlü yemeği. Yeşillikler, salsa sosu ve haşlanmış pirinç eşliğinde servis ediliyor. Bizim yemeklerimiz gibi Feijoada da lezzetini dolapta bekledikçe alıyor.

Kore’nin ünlü yemeği Bibimbap’a benzeyen ama farklı olarak soğuk tüketilen bir noodle yemeği olan Bibim Guksu, ince ince doğranmış yeşillikler ve haşlanmış yumurta eşliğinde servis ediliyor.

Bir çeşit noodle yemeği olan Khao Soi, sebzelerle veya etlerle zenginleştirilen bir Kore lezzeti. Çorba gibi görünüyor ama değil. Sadece bol sosla yeniyor. Sosu hindistan cevizi sütü ve köri ile yapılıyor. Üstü kızarmış noodle ile süsleniyor ve yanında bol yeşillikle tüketiliyor.

Malezya’nın ulusal yemeği olarak kabul edilen Nasi Lemak’ta pirinçler hindistan cevizi sütü ve pandan adı verilen bitkinin yaprağı ile pişiriliyor. Rayihalı pirinçler tercih ediliyor ve pilavın yanında haşlanmış yumurta, ançüez, salatalık, köri gibi tamamlayıcı lezzetler servis ediliyor.


Tatlı konusunda liste kabarık olsa da bir lezzet var ki açık ara listede en başta yer alıyor. Portekizlilerin o ünlü tatlısı Pastel de Nata’dan bahsediyoruz. 200 yıl önce Lizbon’daki bir manastırda rahibeler tarafından tarifi oluşturulan bu tatlı, turta hamuruna doldurulan yumurtalı bir krema ile fırında pişirilerek hazırlanıyor.

Limon ile marine edilen tavuğun, karamelize soğan ve acı biberle pişirilip, pirinç üzerinde servis edildiği bir yemek olan Poulet Yassa, dijon hardalı ve rendelenmiş zencefil ile süsleniyor. Tüm bu belirgin tatlar, yemeğinizi yerken bir hissiyattan diğerine geçmenize olanak sunuyor.